Skip to content

Lezing: Kijken bij de Rijken.

“Gewoon gaan liggen, ogen dicht en denk aan Engeland”

Als er in de 16e eeuw al roddelbladen waren geweest, dan hadden ze goud geld kunnen verdienen. Neem alleen al Willem van Oranje met 16 kinderen uit 4 huwelijken of de wijze raad die Queen Victoria meegaf aan haar dochters: “gewoon gaan liggen, ogen dicht en denk aan Engeland”, en dan denken wij dat onze tijden hard zijn!

Details

  • Kosten van de lezing:  € 175.
  • Exclusief: glas wijn of likeurtje.
  • Duur: ongeveer 1,5 uur.
  • Locatie: in onderling overleg.

What’s in it for me?

Tijdens de lezing Kijken bij de Rijken plaatsen we het huwelijk in historisch perspectief. Hoe verging het de edelen van weleer en wat kan hun huwelijkspolitiek ons leren, over verleden en heden?

Het huwelijk van vroeger lijkt zo anders dan dat van ons. Gewone burgers hebben vaak niet eens geld voor een huwelijk, zij hokken gewoon samen. En voor wie een huwelijk wel weggelegd is speelt de vraag ‘what’s in it for me?’ een grote rol. Voor beide partijen wordt daar goed over onderhandeld. Erfdochters zijn populair, de Nassaus huwen liever slim dan dat ze vechten voor het grondgebied. Een huwelijk wordt niet gesloten uit liefde, daarvoor zijn er minnaressen. Bastaarden zijn dan ook alom geaccepteerd.

Trouwen doe je met verstand, de liefde komt later wel. Het devies van Bredase regenten en industriëlen. ‘Wat doet zijn vader?’ is een vraag die wij waarschijnlijk allemaal nog kennen. De nieuwe rijken sluiten gunstige huwelijken en winnen zo aan geld en macht. Kinderen uit deze kringen trouwen met elkaar om het fortuin veilig te stellen.

Inmiddels trouwen velen uit liefde. Maar met voorwaarden: ik hou van je, ik hou heel veel van je, ik hou alles van je… Tijdens de lezing besteden we aandacht aan de relatiebemiddelingsbureaus van nu. Nog steeds zoeken we mensen die passen bij ons eigen opleidingsniveau, sociale status en welvaartsniveau. Door de tijd heen zoeken mensen hun partner bij voorkeur in de eigen woonplaats, op het werk, op feesten of op de kermis. Ook nu nog komt de meerderheid van de mensen de partner tegen binnen een straal van 10 km. Zijn wij werkelijk zoveel veranderd?

Wat we nog meer doen

Je kent ons misschien van de verrassende stadswandelingen die we al jarenlang organiseren. Dat blijven we doen. Maar Breda Promotions doet meer.

nimble_asset_BP-Iconen-1

Alles op z’n plek

Community building en placemaking

nimble_asset_BP-Iconen-3

Erbij zijn

Evenementen

nimble_asset_BP-Iconen-4

Op de hoogte

Stadvernieuwing en culturele trendwatching

Bel of mail en kom in contact met Breda Promotions.

076-5138753