Skip to content

Foods & Boots, Breda als garnizoensstad

De 4.000 stappen route Foods & Boots! Stap in het militair verleden van Breda en kom alles te weten over het leven van Jan Soldaat, de marketentster en de officier. Van bunkeren tot Ik zal handhaven.

Foods & Boots vertelt het verhaal over Breda als garnizoensstad, waar Bredanaars van en voor het leger leven. Ontvangst in het voormalige belastingkantoor, De Teruggave, koffie in het Kruithuis, neem een kijkje in de veldkeuken en een prachtig uitzicht over het militair terrein. We lopen langs kazernes, arsenalen en huizen van officieren en onderofficieren. Met een interactief kaartspel leer je de straattaal van Jan Soldaat spreken.

Vele stadsgenoten verdienden een goed belegde boterham aan het leger. Ambachtslieden en industrie hebben door de eeuwen heen geprofiteerd van het leger in de stad.  Denk hierbij aan chocolade, bier, aardappels, groente en fruit. Proeven kan natuurlijk ook!

We starten in het nieuwe ontwikkelingsgebied in de binnenstad de Gasthuisvelden, waar ruimte aan de stad wordt toegevoegd door het ont­sluiten van een kazerneterrein en de verbinding met rivier de Nieuwe Mark afgerond gaat worden.

Details

 • Kosten: € 34,00 p.p. inclusief BTW met een minimum van 10 personen. 
 • Inclusief: kopje koffie of thee met worstenbrood, heerlijke chocolade bonbon, soldatenkaart en de soldatenlikeur Bonsoir of  wortel/bietensapje.
 • Extra: karakteristiek Belgisch biertje:  € 4,50.
 • Duur: 2,5 uur.
 • Aantal personen: minimaal 10. Ben je met meer dan 15 personen dan berekenen we een korting. Ben je met minder dan 10 personen, maar wel bereid om voor 10 personen te betalen dan ben je natuurlijk van harte welkom met een kleiner gezelschap.
 • Startpunt: De Teruggave, Gasthuisvelden 11, Breda.

Extra informatie

 • Ontvangst in het informatiecentrum van De Teruggave (oude belastingkantoor) met koffie/thee en worstenbrood.
 • Rondleiding door het gebouw De Teruggave, u hoort over hoe de nieuwe gebruikers van het pand die bouwen aan een eigentijdse community en de ontwikkelingen van de Gasthuisvelden. Een letterlijk hoogtepunt is het bezoek aan de zesde etage met een schitterend uitzicht over Breda.
 • De wandeling gaat over het kazerneterrein van de oude Seeligkazerne, langs het Klein Arsenaal en het Groot Arsenaal, de ijsfabriek De Noordpool en de derde fase van De Nieuwe Mark. Het interactieve soldaten kaartspel met de straattaal van Jan Soldaat zorgt voor een interactieve ‘exercitie’.
 • We lopen langs de voormalige officierswoningen aan de Nieuwe Ginnekenstraat en proeven een heerlijke bonbon bij Olala Chocola.
 • We eindigen de wandeling met een drankje geheel in stijl:  het ‘Bonsoirtje’ !
“Het is de soep die de soldaat maakt, goed eten doet goed vechten.”

Soldatenspreuk

Maatwerk

Wij bieden altijd maatwerk. Heeft u vragen of opmerkingen? Laat het ons weten dan zorgen we ervoor dat je Foods & Boots beleving perfect aansluit bij je wensen.

Optioneel:
Alleen een rondleiding door De Teruggave is te boeken voor € 10,00 p.p exclusief BTW. Uitleg over het concept. Een rondleiding door de Teruggave met het informatiecentrum in het Kruithuis, de dependance van het Kielegat Carnavalmuseum, de Brouwerskamer van de Drie Hoefijzers, de rooftop bar ’t Zesde en muurschilderingen van de Blind Walls Gallery.

Wat we nog meer doen

Je kent ons misschien van de verrassende stadswandelingen die we al jarenlang organiseren. Dat blijven we doen. Maar Breda Promotions doet meer.

nimble_asset_BP-Iconen-1

Alles op z’n plek

Community building en placemaking

nimble_asset_BP-Iconen-3

Erbij zijn

Evenementen

nimble_asset_BP-Iconen-4

Op de hoogte

Stadvernieuwing en culturele trendwatching

Bel of mail en kom in contact met Breda Promotions.

076-5138753