Skip to content

Oude Rechtbank, Sluissingel

De gemeente Breda is eigenaar van de voormalige rechtbank aan de Sluissingel. De gemeente werkt met andere partijen samen aan een nieuwe invulling van het rechtbankkwartier. De gemeente wil op deze locatie woningen realiseren o.a. middel dure huurwoningen en woningen in de vrije sector. De opdracht is: Hoe maak je van zo’n groot gesloten en ontoegankelijk gebied een aangename woonlocatie die wordt verbonden met de stad? Zijn de gebouwen die er staan daar geschikt voor of moet je ze slopen?

Diewert Berben van de gemeente zegt het volgende over de oude rechtbank in het magazine van de Gasthuisvelden:

“Slopen is altijd definitief. Weg is weg. En daarvan hebben we in Breda al genoeg pijnlijke voorbeelden. Los van de vraag of je het gebouw ‘mooi’ vindt, heeft het nogal wat unieke erfgoedkwaliteiten die velen niet kennen. Over dertig jaar kijken Bredanaars heel anders naar zo’n gebouw. Ook daar zijn veel voorbeelden van”.

Tot er een definitief besluit is gevallen vinden er in de oude rechtbank pop-up activiteiten plaats.

Breda Promotions is sociaal beheerder van de oude rechtbank en heeft van de gemeente Breda de opdracht gekregen om de pop-up activiteiten de coördineren.

Pop-up activiteiten

Gratis rondleidingen

Twee keer per maand is er een gratis rondleiding die verzorgd wordt door gidsen van Breda Promotions.

Expositie Volg Vrouwe Justitia

Breda Promotions heeft de expositie Volg Vrouwe Jusittia in Breda ingericht. Vrouwe Justitia neemt je mee langs alle gebouwen in Breda waar recht gesproken is. De anekdotes bij de gebouwen geven een mooi tijdsbeeld weer.

Recht in Beeld

Er hangen foto’s van de fotografen Ruben Vlijm en Carl Alexander. De twee fotografen kregen voor de tentoonstelling Recht in beeld de opdracht in elk vijf confronterende beelden hun visie op de toekomst van Het Recht te geven.

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Rechtbank in Breda presenteerde Breda Photo in 2018, in samenwerking met de Stichting LawstreetBreda de tentoonstelling Recht in Beeld in de Willemstraat. Breda Promotions heeft de foto’s daarna gekregen en exposeert ze nu opnieuw in de oude rechtbank.

Turfschip Experience

De list met het turfschip is een verhaal uit de geschiedenis van Breda dat tot de verbeelding spreekt. Marcel Vos, ondernemer en erfgoedfanaat maakt zicht sterk om dit verhaal meer bekendheid te geven. Hij is bezig met een onderzoek om het Turfschip opnieuw te laten bouwen. In de oude rechtbank heeft hij een ruim van een schip nagebouwd. Tijdens de experience van het Turfschip neem je plaats in het ruim samen met dertig andere personen. In het donker ervaar je door middel van geluiden maar ook door de stil te zijn, hoe het destijds moet zijn geweest voor de soldaten in het ruim van het Turfschip. In een van de zittingszalen is een expositie over het verhaal van het Turfschip en daar kun je ook het Turfschipspel spelen. Marcel Vos heeft ook in de gang foto’s opgehangen van oude industrie in Breda.

www.turfschipvanbreda.nl

www.facebook.com/turfschipbreda 

Dierenvoedselbank

De Dierenvoedselbank gaat zich vestigen in de oude rechtbank. De voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen. Openingstijden volgen nog.

“Slopen is altijd definitief. Weg is weg. En daarvan hebben we in Breda al genoeg pijnlijke voorbeelden.”

Diewert Berben – Gemeente Breda

Andere projecten

Je kent ons misschien van de verrassende stadswandelingen die we al jarenlang organiseren. Dat blijven we doen. Maar Breda Promotions doet meer.

nimble_asset_BP-Iconen-1

De Teruggave aan de Gasthuisvelden 11 werkt iedereen op zijn of haar manier aan wederkerigheid

Wat we nog meer doen

Je kent ons misschien van de verrassende stadswandelingen die we al jarenlang organiseren. Dat blijven we doen. Maar Breda Promotions doet meer.

nimble_asset_BP-Iconen-2

De stad in

Stadswandelingen en beleef het nieuw vakmanschap

nimble_asset_BP-Iconen-3

Erbij zijn

Evenementen

nimble_asset_BP-Iconen-4

Op de hoogte

Stadvernieuwing en culturele trendwatching

Voor wie

Populaire stadswandelingen

Een stad, dat is een hoop stenen en veel mensen. Om een kloppend, warm en gastvrij hart erin te krijgen, vraag je Breda Promotions. Bij alles wat wij aanpakken, denken wij aan de gebruiker.

nimble_asset_BP-Iconen-2

Bredase begijnen

nimble_asset_BP-Iconen-2

Bio Massa Centrale

Evenementen in Breda

Evenementen waaraan wij bijdrage leveren aan de organisatie.

nimble_asset_BP-Iconen-3

La Vuelta Holanda: De 75ste editie van de Ronde van Spanje gaat van start in Nederland.

nimble_asset_BP-Iconen-3

Open Monumentendag 2020: Elk monument een leermonument.

Bel of mail en kom in contact met Breda Promotions.

076-5138753