Skip to content

De Teruggave

De Teruggave is de naam waaronder het voormalige belastingkantoor aan de Gasthuisvelden 11 in Breda wordt ingezet voor placemaking. Het gebouw is opengesteld voor nieuwe activiteiten. Deze nieuwe activiteiten gaan invulling geven aan het gastvrije imago van de Gasthuisvelden. De Teruggave als nieuwe naam voor het gebouw verwijst natuurlijk naar de oude gebruiker van het gebouw: De Belastingdienst. De Teruggave heeft ook een opdracht: activiteiten en gebruikers moeten een bijdrage leveren aan het gebouw en de omgeving.  Hierdoor wordt het gebouw als het ware teruggeven aan de stad. Het is een plek die mogelijkheden biedt aan mensen uit de omgeving, ondernemers, onderwijs en overheid.

Gebied

Defensie, de rechtbank, de belastingdienst en het UWV zijn vertrokken en maken plaats voor de nieuwe, aantrekkelijke, open en levendige buurt: de Gasthuisvelden. Een open en toegankelijk gebied waar elke Bredanaar gebruik van moet kunnen maken.

Gebiedsontwikkeling Gasthuisvelden

Het pand maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling Gasthuisvelden. In dit 16 ha grote gebied aan de zuidwest kant van het centrum waren tot voor kort voornamelijk grote overheidsdiensten gevestigd zoals defensie, rechtspraak en belastingdienst. Nu dat deze vertrokken zijn of binnenkort gaan, zal een voorheen vrij besloten gebied een nieuw divers gebruik met openbare kwaliteiten worden. De Teruggave heeft een voorbeeldrol in dat veranderproces. De gemeente heeft het plan om het pand tot eind 2022 in de huidige vorm te blijven gebruiken. Een tussentijdse evaluatie moet leiden tot een besluit eind 2022 over de toekomst van deze locatie.

Gebouw

De Teruggave is de naam waaronder het voormalige belastingkantoor in Breda wordt opengesteld voor nieuwe activiteiten. Het gebouw is vanwege zijn centrale ligging geschikt om te gebruiken voor werken, overleggen, symposia en evenementen.

Gebruikers

Binnen de teruggave hebben zich inmiddels een breed scala aan bedrijven en organisaties gevestigd.

Werkgebieden van de gebruikers (totaal 70):

 • Zorg en Welzijn (16)
 • Technisch en Social media (15)
 • Recreatie (15)
 • Creatie/ Innovatie (16)
 • Communicatie/ Administratie/ Food (8)

Barbara Putters- Op De Beek  is verantwoordelijke voor:

 • Het sociaal/commercieel beheer van De Teruggave alsook met de acquisitie van ruimtes in de Teruggave.
 • Het sociaal/commercieel beheer voor tijdelijke pop-up activiteiten in de Oude Rechtbank
“Als je die diversiteit productief weet te maken heb je de beste papieren voor de toekomst.”

Barbara Putters – Op De Beek

Voor de Teruggave en het gebied Gasthuisvelden/Seelig geldt dat: het bouwen aan de community, het maken van nieuwe verbindingen, het bundelen van kracht in wederkerigheid en het initiëren van het participeren in het nieuwe samenleven belangrijke waarden worden  voor een inclusieve stad.

Als je die diversiteit productief weet te maken heb je de beste papieren voor de toekomst.

De afgelopen twee jaar is keihard gewerkt met de volgende resultaten:

 • We zijn supertrots op de gebruikers van het gebouw, die zich van meet af aan bewust zijn van de kracht die zij samen met anderen kunnen inzetten
 • Elke gebruiker heeft een opdracht meegekregen: bedrijven, organisaties en evenementen doen stuk voor stuk iets terug voor het gebouw, het gebied of de stad.

Rondleiding bij De Teruggave

Een rondleiding door De Teruggave behoort ook tot de mogelijkheden. U krijgt uitleg over het bijzondere concept van dit bedrijfsverzamelgebouw. U hoort in het informatiecentrum over de ontwikkelingen in de Gasthuisvelden en bekijkt de expo’s in het gebouw. Een letterlijk hoogtepunt is het bezoek aan de 6e etage met een geweldig uitzicht over de stad Breda.  Deze rondleiding kost € 10,00 p.p.. Een kopje thee of koffie, een lekkere lunch, we bieden het graag aan in Het Kruithuis (niet bij de prijs inbegrepen).

Projecten bij De Teruggave

Open Monumentendag 2020

We brengen het nieuw vakmanschap van leerlingen van Tessenderlandt en ondernemers van De Teruggave als leermonument met elkaar in contact. De gebouwen dateren allebei uit de jaren zestig dus let’s rock en roll tijdens Open Monumentendag 2020.

Expo’s

Doorlopende expo gerealiseerd door Breda Promotions:

 • De Gasjes, Het Badhuis aan de Fellenoordstraat
 • De Gasjes, De militaire veldkeuken
 • De Gasjes, Waterplezier in Breda begin 20e eeuw
 • De Gasjes, Gebreide badpakken; daar zit rek in
 • De Gasjes, het Bredase volkslied

Wederkerigheid in woorden

De start: Iedere gebruiker van De Teruggave krijgt een huurcontract en een contract waarin de wederkerigheid wordt opgenomen. In eerste instantie worden deze afspraken individueel gemaakt, afgestemd op de gebruiker. Als alle gebruikers bekend zijn kunnen krachten worden gebundeld. De wederkerigheid staat vermeld in ieder huurcontract. Middels allonges kan de toegezegde wederkerigheid worden gewijzigd.

Wat is wederkerigheid?

Wederkerigheid is: een bijdrage leveren aan een community. Wederkerigheid is dynamisch, het ontwikkelt zich mee met het eigen bedrijf alsook met de community, de omgeving en de samenleving. Wederkerigheid voorziet in een behoefte, het anticipeert op de toekomst, het beantwoordt aan een vraag. Het wil samenwerken, nieuwe verbindingen aangaan en iets voor een ander betekenen.

Wederkerigheid is het cement van de samenleving: het is altijd in beweging en nooit af. De wég is belangrijkste niet het eindpunt. Wederkerigheid ziet er steeds weer anders uit. Het is een afspraak op basis van gelijkwaardigheid: wat heb je elkaar te bieden? Het is een transactie met een contract, wat je investeert in anderen komt op een of andere manier terug, dat hoeft niet onmiddellijk, maar zeker-weten op termijn. Op basis van wederkerigheid zijn complexe samenlevingen mogelijk. Je bent iets aan elkaar verplicht en je weet dat!

Wederkerigheid De Teruggave in de praktijk (opsomming)

 • Educatieve workshops houden; lezingen met als doel kennisoverdracht.; interieuradviezen geven aan gebruikers en ondersteuning bij het inrichten van publieke ruimtes; bouwen van de internetsite www.deteruggave.nl 
 • Intranet bijhouden en actualiseren; Facebook De Teruggave onderhouden, LinkedIn De Teruggave opzetten en bijhouden; video, sneak preview en/of film maken t.b.v. open dagen van De Teruggave; video’s en films maken voor andere gebruikers.
 • Leer- werktrajecten opzetten voor en met andere gebruikers van De Teruggave; bootcamps, wandeltochten, ontbijtsessies en netwerklunches organiseren; Prins Carnaval in de wijk; meewerken aan de Cultuurnacht, open dag De Teruggave en/of Open Monumentendag.
 • Meewerken aan events met kerst; dagbesteding voor cliënten van gebruikers zoals post rondbrengen, inpakwerk voor elkaar en voor de buurt; medische inloopspreekuren; inrichten publieke ruimte De Teruggave met Bredase thema’s carnaval en De Drie Hoefijzers t.b.v. identiteitsduiding van de stad Breda.
 • Open spreekuren van FNV; open administratie spreekuren/hulp bij het invullen van het belastingbiljet voor buurt en gebruikers; criseskaart opzetten voor de zorg; relevante gedichten maken; winter- en zomerweken organiseren voor eenzamen; portretfotografie voor gebruikers en buurtbewoners; fotograferen t.b.v. lokale events; ondersteuning bij persberichten schrijven; optuigen van programmering events; pr-teksten schrijven; vergaderingen notuleren; storytelling en verhalen van de stad technisch vormgeven; creatieve workshops geven; toegepaste technologie in diverse branches; animatiefilms voor bedrijven maken.
 • En ook; Nieuw vakmanschap beoefenen en demonstreren, zorg verlenen, recreatie bieden, innovatie aandragen, Boeken-Cave beschikbaar stellen, analoge camera bouwen met glasnegatieven en portretfoto’s aanbieden, awareness technieken doceren, theeceremonies houden, ballonnenkunsten vertonen, acupunctuur doceren/toepassen, digitale en fysieke nieuwsbulletins maken voor de community en de buurt.

Wederkerigheid Teruggave in groepen

Het bundelen van krachten in wederkerigheid kan plaatsvinden in dezelfde groep/branche. Het bundelen van wederkerigheid kan groeien door toepassing in andere branches op basis van gelijkwaardigheid.

Andere projecten

Je kent ons misschien van de verrassende stadswandelingen die we al jarenlang organiseren. Dat blijven we doen. Maar Breda Promotions doet meer.

nimble_asset_BP-Iconen-1

Oude Rechtbank Sluissingel; Hoe maak je van zo’n groot gesloten en ontoegankelijk gebied een aangename woonlocatie die wordt verbonden met de stad?

Wat we nog meer doen

Je kent ons misschien van de verrassende stadswandelingen die we al jarenlang organiseren. Dat blijven we doen. Maar Breda Promotions doet meer.

nimble_asset_BP-Iconen-2

De stad in

Stadswandelingen en beleef het nieuw vakmanschap

nimble_asset_BP-Iconen-3

Erbij zijn

Evenementen

nimble_asset_BP-Iconen-4

Op de hoogte

Stadvernieuwing en culturele trendwatching

Voor wie

Populaire stadswandelingen

Een stad, dat is een hoop stenen en veel mensen. Om een kloppend, warm en gastvrij hart erin te krijgen, vraag je Breda Promotions. Bij alles wat wij aanpakken, denken wij aan de gebruiker.

Evenementen in Breda

Evenementen waaraan wij bijdrage leveren aan de organisatie.

nimble_asset_BP-Iconen-3

La Vuelta Holanda: De 75ste editie van de Ronde van Spanje gaat van start in Nederland.

nimble_asset_BP-Iconen-3

Open Monumentendag 2020: Elk monument een leermonument.

Bel of mail en kom in contact met Breda Promotions.

076-5138753