Skip to content

De Teruggave

Met veel trots kijken wij terug op de community building van de Teruggave. De Teruggave is de naam van het voormalige belastingkantoor aan de Gasthuisvelden 11 in Breda dat van 2018 tot 2023 is ingezet voor placemaking. Inmiddels heeft de Teruggave zoals gepland haar deuren gesloten en zijn bedrijven en instanties die bij de community betrokken waren verhuisd naar verschillende delen van de stad. Het idee waar de Teruggave voor stond ‘gebruikers leveren een waardevolle bijdrage aan elkaar en de omgeving’ wordt doorgepakt in het gebied Schorsmolen dat grenst aan de Gasthuisvelden. Zorgcentrum Surplus locatie Elisabeth is het nieuwe hart voor deze community. 

Het gebouw de Teruggave zal in de komende jaren worden afgebroken en plaats maken voor herontwikkeling.

Gebied

Defensie, de rechtbank, de belastingdienst en het UWV zijn vertrokken en hebben plaats gemaakt voor de nieuwe, aantrekkelijke, open en levendige buurt: de Gasthuisvelden. Een open en toegankelijk gebied waar elke Bredanaar gebruik van moet kunnen maken.

Gebiedsontwikkeling Gasthuisvelden

Het pand heeft onderdeel uitgemaakt van de gebiedsontwikkeling Gasthuisvelden. In dit 16 ha grote gebied aan de zuidwest kant van het centrum waren tot voor kort voornamelijk grote overheidsdiensten gevestigd zoals defensie, rechtspraak en belastingdienst. Nu dat deze vertrokken zijn of binnenkort gaan, zal een voorheen vrij besloten gebied een nieuw divers gebruik met openbare kwaliteiten worden. De Teruggave heeft een voorbeeldrol gehad in dat veranderproces. 

Gebouw

De Teruggave is de naam waaronder het voormalige belastingkantoor in Breda is opengesteld voor nieuwe activiteiten. Het gebouw was vanwege zijn centrale ligging geschikt om te gebruiken voor werken, overleggen, symposia en evenementen.

Gebruikers

Binnen de teruggave hebben zich in de afgelopen 5 jaar een breed scala aan bedrijven en organisaties gevestigd.

De gebruikers waren bedrijven en organisaties uit verschillende werkgebieden – onder andere zorg en welzijn, recreatie, communicatie en innovatie. Door deze diversiteit zijn unieke en waardevolle projecten opgezet. 

Barbara Putters- Op De Beek heeft verantwoording gedragen voor het sociaal/commercieel beheer van de Teruggave. Hieronder valt onder andere de acquisitie van ruimtes en het opzetten en bedenken van tijdelijke pop-up activiteiten in de buurt.

Als je die diversiteit productief weet te maken heb je de beste papieren voor de toekomst.
Barbara Putters – Op De Beek

Wat we nog meer doen

Je kent ons misschien van de verrassende stadswandelingen die we al jarenlang organiseren. Dat blijven we doen. Maar Breda Promotions doet meer.

nimble_asset_BP-Iconen-2

De stad in

Stadswandelingen en beleef het nieuw vakmanschap

nimble_asset_BP-Iconen-3

Erbij zijn

Evenementen

nimble_asset_BP-Iconen-4

Op de hoogte

Stadvernieuwing en culturele trendwatching

Voor wie

Bel of mail en kom in contact met Breda Promotions.

076-5138753