Oude rechtbank Breda


Direct reserveren!

Voor veel van u is de voormalige rechtbank aan de Sluissingel een bekend gebouw. Waarschijnlijk  bent u hier toch nog nooit binnen geweest. In 2020 zijn er gratis rondleidingen in de oude rechtbank. Een gids van Breda Promotions vertelt u verhalen uit de rechtbankgeschiedenis en laat u de zittingszalen en het cellencomplex zien. Bekijk de expositie ‘Volg ‘Vrouwe Justitia’ door Breda’ en doe de ‘Misdaad & Straf’ quiz.

De Gemeente Breda is sinds eind mei 2019 eigenaar van het pand en heeft de voormalige rechtbanklocatie aangekocht als ontwikkellocatie.

Naast de rondleidingen zijn er nog meer pop-up activiteiten:

Expositie Volg Vrouwe Justitia

Breda Promotions heeft de expositie Volg Vrouwe Jusittia in Breda ingericht. Vrouwe Justitia neemt je mee langs alle gebouwen in Breda waar recht gesproken is. De anekdotes bij de gebouwen geven een mooi tijdsbeeld weer.

Expositie Recht in Beeld

Er hangen foto’s van de fotografen Ruben Vlijm en Carl Alexander. De twee fotografen kregen voor de tentoonstelling Recht in beeld de opdracht in elk vijf confronterende beelden hun visie op de toekomst van Het Recht te geven. Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Rechtbank in Breda in 2018 presenteerde Breda Photo in 2018, in samenwerking met de Stichting LawstreetBreda de tentoonstelling Recht in Beeld in de Willemstraat. Breda Promotions heeft de foto’s daarna gekregen en exposeert ze nu opnieuw in de oude rechtbank.

Turfschip Experience

De list met het turfschip is een verhaal uit de geschiedenis van Breda dat tot de verbeelding spreekt. Marcel Vos, ondernemer en erfgoedfanaat maakt zicht sterk om dit verhaal meer bekendheid te geven. Hij is bezig met een onderzoek om het Turfschip opnieuw te laten bouwen. In de oude rechtbank heeft hij een ruim van een schip nagebouwd. Tijdens de experience van het Turfschip neem je plaats in het ruim samen met dertig andere personen. In het donker ervaar je door middel van geluiden maar ook door de stil te zijn, hoe het destijds moet zijn geweest voor de soldaten in het ruim van het Turfschip. In een van de zittingszalen is expositie verhaal van het Turfschip en daar kun je ook het Turfschipspel spelen. Marcel Vos heeft ook in de gang foto’s opgehangen van oude industrie in Breda. www.turfschipvanbreda.nl  / facebook.com/turfschipbreda

Dierenvoedselbank

De Diervoedselbank krijgt ook een plek binnen de oude rechtbank. Meer informatie over de opening en openingstijden volgen nog.


Details

De duur van de rondleiding is een uur en per rondleiding kunnen er maximaal 25 personen mee. Het pand aan de Sluissingel is niet vrij toegankelijk.

Aanmelden is verplicht.  Klik hier.

Startpunt: De (oude) rechtbank, Sluissingel 20, Breda