Lezing: Kijken bij de Rijken. Het huwelijk in historisch perspectief


“Gewoon gaan liggen, ogen dicht en denk aan Engeland”

Als er in de 16e eeuw al roddelbladen waren geweest, dan hadden ze goud geld kunnen verdienen. Neem alleen al Willem van Oranje met 16 kinderen uit 4 huwelijken of de wijze raad die Queen Victoria meegaf aan haar dochters: “gewoon gaan liggen, ogen dicht en denk aan Engeland”, en dan denken wij dat onze tijden hard zijn!


What’s in it for me?

Tijdens de lezing Kijken bij de Rijken plaatsen we het huwelijk in historisch perspectief. Hoe verging het de edelen van weleer en wat kan hun huwelijkspolitiek ons leren, over verleden en heden?

Het huwelijk van vroeger lijkt zo anders dan dat van ons. Gewone burgers hebben vaak niet eens geld voor een huwelijk, zij hokken gewoon samen. En voor wie een huwelijk wel weggelegd is speelt de vraag ‘what’s in it for me’? een grote rol. Voor beide partijen wordt daar goed over onderhandeld. Erfdochters zijn populair, de Nassaus huwen liever slim dan dat ze vechten voor het grondgebied. Een huwelijk wordt niet gesloten uit liefde, daarvoor zijn er minnaressen. Bastaarden zijn dan ook alom geaccepteerd.

Trouwen doe je met verstand, de liefde komt later wel. Het devies van Bredase regenten en industriëlen. ‘Wat doet zijn vader?’ is een vraag die wij waarschijnlijk allemaal nog kennen. De nieuwe rijken sluiten gunstige huwelijken en winnen zo aan geld en macht. Kinderen uit deze kringen trouwen met elkaar om het fortuin veilig te stellen.

Inmiddels trouwen velen uit liefde. Maar met voorwaarden: ik hou van je, ik hou heel veel van je, ik hou alles van je… Tijdens de lezing besteden we aandacht aan de relatiebemiddelingsbureaus van nu. Nog steeds zoeken we mensen die passen bij ons eigen opleidingsniveau, sociale status en welvaartsniveau. Door de tijd heen zoeken mensen hun partner bij voorkeur in de eigen woonplaats, op het werk, op feesten of op de kermis. Ook nu nog komt de meerderheid van de mensen de partner tegen binnen een straal van 10 km. Zijn wij werkelijk zoveel veranderd?


Lezing Kijken bij de Rijken

Kosten van de lezing zijn €175. De lezing duurt ongeveer 1,5 uur en kan gegeven worden op locatie.

Optioneel is een glas witte wijn met een heerlijke kruidensiroop tijdens de pauze. Verstandshuwelijken kunnen soms wel een opkikkertje gebruiken. Of er is juist behoefte aan een ontspannend brouwsel? Broeder Gui weet hier raad mee en maakt voor ons bijzondere kruidenmengsels. Waar heeft u wel oren naar? (extra kosten €2,50 p.p.).


Bel 076-5138753 of mail ons voor de mogelijkheden.